Elsősegély: az elsősegélycsomag

Posted: 2008. június 6. péntek by Árnyékcsoport in Elsősegélynyújtás, Vöröskereszt
Címkék: ,

az eredeti cikk:  http://www.survival.hu/mambo/content/view/292/1/

Írta: kastore

2008. Január 19.

ImageAz alábbiakban egy általam összeállított elsősegélycsomagot fogok bemutatni. A tartalma itthon mindenki által beszerezhető patikában, illetve egészségügyi eszközöket forgalmazó boltokban, könnyen összeállítható és fenntartható. A leírásban részletesen nem térek ki a részletes elsősegélynyújtásra, mint külön témakörre, de a tartalom leírásánál jelzem majd, hogy melyik "összetevő" mire való és mire használható. Részletes elsősegélynyújtási útmutató minden gyári elsősegélycsomagban megtalálható (pl. gépjárművek elsősegély doboza), de sokkal hasznosabb egy tanfolyam elvégzése. Saját tapasztalatom az, hogy egészségügyi jártasságot csak megfelelő gyakorlással lehet szerezni, így javasolnám mindenkinek, hogy évente egy elsősegélytanfolyamon vegyen részt. Nem az elméleti oktatáson, hanem gyakorlatin! Igazán jó érzés néha, mikor az embernek "már a kezében van a mozdulat", nem a krízishelyzetben kell gondolkodni, hogy hogyan is tanultam?!

Kezdjük az elején. Az elsősegély, elsősegélynyújtás tárgykörébe tartozik minden olyan egyszerűen elvégezhető, széles körben oktatható tevékenység, amivel egy baleseti helyzetben az elsősegélynyújtó a közvetlen életveszélyt szakszerű beavatkozásaival elhárítja, a sérültek állapotát a helyszínre várható magasabb rendű ellátóegység, vagy személyzet (mentő, stb) kiérkezéséig stabilizálja. Az ennél messzebb menő, megfelelő eszköz- és tapasztalati háttér mellett végezhető ellátásokat egy másik cikkben szeretném ismertetni (egészségügyi ellátás elérhetetlensége miatt felmerülő kérdések, mint pl. egy seb hosszútávú kezelése, vagy egy állapot hosszútávú kimenetele), így itt nem térek ki ezekre.

Vannak alapszabályok, amit egy elsősegélynyújtónak mindig be kell(ene) tartania. Ezek a következők:

 • Mindenkor előbbrevaló az elsősegélynyújtó(k) biztonsága. Egészen addig, amíg a segítség megérkezik, az elsősegélynyújtó(k) jelenthetik az életben maradást mindazok számára, akik megsérültek. Megfontolatlanul hősies elsősegélynyújtással ne kísérletezzünk, mert magunkat is veszélybe sodorhatjuk!

 • Az elsősegélycsomag mindig legyen könnyen elérhető, társaink által is ismert helyen, lehet akár feltűnő színű csomagolással is ellátva, de ugyanakkor biztonságban, hogy el ne veszítsük azt! Kitűnő példa erre egy hátizsák cipzárral zárható külső, hálós rekesze, melybe egy rikító piros csomagba zárva tartjuk az elsősegélycsomagunkat.

 • Jobb esetben minden társunknál kellene legyen elsősegélycsomag, még he nem is képzett elsősegélynyújtó, akkor is. Ilyen esetben mindig a sérült ember elsősegélycsomagját használjuk fel a sérülés ellátására. Erre azért van szükség, mert ha őt "kimentik" a cuccaival (és elsősegélycsomagjával) együtt, és mi felhasználtuk a sajátunkat, később bajban kerülhetünk, ha szükségünk lenne rá.

 • Ha egy baleset helyszínén több lehetséges elsősegélynyújtó tartózkodik, a feladatokat meg kell osztani egymás közt. Jó esetben ez működik magától, de sokan (a szörnyű látványtól) pánikba esnek, még ha képzett elsősegélynyújtók is. Ha ilyet látunk, nyugodtan vegyük át az adott személy fölött az irányítást. Legyünk határozottak, fogalmazzunk tisztán, pl így: "Tibi, figyelj rám! Gyere ide! Fogd ezt a kötszert, és kötözd be a Józsi lábát, így, jó szorosan! Látod, menni fog, ugye?!" Ha kell, a kezdő lépéseket (pl. a kötözés elejét) mutassuk meg, majd adjuk át a feladatot, akár a sérültnek magának. Több sérült esetén a könnyebb sérülteket (kis sebek, könnyű vérzések, járni tudó, tiszta tudatú, orientált emberek) hasonlóan bevonhatjuk az elsősegélynyújtásba, a súlyosabb betegek ellátásába.

 • Fel kell ismerni az életet veszélyeztető helyzeteket! Nem biztos, hogy a hangosan jajveszékelő, a fájdalomtól látványosan szenvedő beteg a legsúlyosabb sérült. Elképzelhető (sőt, gyakran megesik),  hogy sokkal nagyobb bajban van az, aki pl. a hátát egy fának támasztva, csendben üldögélve mondogatja a feltett kérdésre, hogy "…persze, jól vagyok, nem is érzem." Osztályoznunk kell a sérülteket, el kell tudni dönteni melyikük a súlyosabb, és akár azt is, melyikük az, akit már semmiképpen nem tudnánk megmenteni. Az alattomos sérülések nehezen észrevehtők, vagy alig láthatóak (koponyatörés, belső vérzés, stb), de ezek a legveszélyesebbek. Ezekre, ha semmi ordító jele nincs, akkor is gondolni kell minden esetben, és meg kell próbálni kizárni a lehetőségüket! Amíg ez 100%-osan nem sikerül, folyamatosan figyelni kell a sérült(ek)re!

Nagyjából ezeket a szabályokat figyelembe véve, és a mindenkori elsősegélynyújtási irányelveket követve válhat belőlünk jó elsősegélynyújtó.

Most lássuk a felszerelést! Felsorolom, hogy miből is álljon – szerintem – egy elsősegélycsomag, és a felsorolás mellett rövid leírásban kitérek arra, mire is való az adott dolog. Egy olyan csomagról lesz szó, ami kicsi, 1-2 komoly sérülés ellátására alkalmas, és nem extrém körülményekre tervezett túrákon megfelelő.

Tatonka First Aid Travel táska

Tatonka First Aid Travel táska

A csomag maga
A csomagolásnál fő szempontok, hogy könnyen hozzáférhető legyen (egyszerűen nyitható), jól látható, egyértelmű felirattal vagy jellel ellátott csomag. Lehetőleg vízhatlan legyen, bár biztonsági okokból én külön kis nylonzacskókat használok a csomagon belül. A túraboltokban sokféle elsősegélycsomagot lehet kapni. Pl. a Tatonka gyárt előre kiszerelt biciklis, sport, és túracsomagot is, de külön meg lehet vásárolni magát a táskát is. Én ezt javaslom, mert azen csomagok tartalma általában nem a legjobb minőségű (pl. ragasztó, olló), de a táska a célnak tökéletesen megfelel, mind méretében, mind megjelenésében.

A csomag tartalma

Image

kötszerolló

Eszközök és kötszerek

 • kötszerolló: vastagabb ruhadarabok átvágására is alkalmas, jó nagy erőkarral bíró, erős, de tompa hegyű olló. Érdemes jó minőségűt beszerezni, bár sokszor helyettesítheti kés vagy bicska, pl a sérülést körülvevő öltözet gyors eltávolításakor. Több méretben (14, 18, és 20cm) és kivitelben létezik (egyenes, hajlított), nekünk a legkisebb méret is elég.

 • kis olló: lehetőleg legalább egy hegyes véggel rendelkező, jó minőségű olló. Sokmindenre használható, a kullancs kiszedésétől a szálka eltávolításáig. Kis mérete miatt precíz vágásokat ejthetünk vele, vagy fogóként is használhatjuk. Ebből is van egyenes, hajlított változat is.

 • 30 ml Betadine: a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb sebfertőtlenítő. A legkisebb, 30 ml-es kiszerelés még éppen belefér ebbe a csomagba.

 • 2 pár gumikesztyű: az elsősegélynyújtó biztonságát szem előtt tartva, megóvja használóját a vér útján terjedő fertőzésektől. Nem steril kesztyűről van szó, de még így is viszonylagos tisztaságot kölcsönözhet a koszos kézre felhúzva.

 • 3 gyorskötöző pólya: 10 cm széles, 5 m hosszú, kezdeti részén vastag géz vagy vattatömeggel megerősített géztekercs, amelyet a sebre rakva jól csillapíthatjuk a vérzést. Egyszerű, gyors használata miatt jó vele dolgozni. Steril csomagolásban kapható, darabonként.

 • 3 steril gézlap: 50 cm x 80 cm nagyságú (tudtommal a legnagyobb) hajtogatott gézlap, steril csomagolásban, darabonként kapható. Ismert neve még: "fél-szer-nyolcvanas" mull-lap, steril mull (1/2 m x 80 cm, a cimkézés szerint).

 • 1 rugalmas pólya: 10 cm széles, 5 m hosszú rugalmas kötszer, ismertebb nevén fásli. Végtagok szakszerű kötözésére használatos, mivel nem szorítja el (annyira) a vérkeringést, mint a sima géz-kötszerek. Használható még kibicsaklott, de helyére visszaugrott izületek fixálására, kellemes biztonságot nyújt, esetenként (boka, térd) a további gyaloglást is lehetővé teszi.

 • 1 préselt kötszer: ez egy vákumos présgépben csomagolt kötszercsomag, ami nagyjából 10×1.5×4 cm nagyságú, szögletesre préselt, papírba csomagolt nem steril géztekercs. Előnye a többi kötszerrel szemben, hogy kisebb helyen kétszer annyi kötözőanyagot ad, és tégla alakja miatt könnyebb pakolni is. Méretei: 10 cm széles, 10 m hosszú. Kicsit nehezebb a kötözés ezzel, mint egy normál kötszerrel (lévén a normál jobban “gurul”), de nagyon jól jöhet pl törött végtag sínbe tételekor, amikor sok kötözőanyagot kell felhasználni a sínhez való tökéletes rögzítéshez.

 • Háromszögletű kendő: 1 db normál, felnőtt méretű háromszögletű kendő, ami a felső végtag különböző rögzítéseire használható. Ha van nálunk egy ruhadarbként használt sima kendő, akkor fölösleges ezt a csomagba betenni (pl a cserkészek szabvány méretű nyakkendője pontosan ilyen méretű, nem véletlenül). Ez az elem opcionális, legtöbb esetben sima kötszerrel is helyettesíthető, én pl ezért nem raktam a saját csomagomba.

 • Izolációs fólia: egy külön csomagolásban kapható, két rétegű és két különböző színű oldallal bíró fémfólia. Általában 1.5 m széles, és 2 m hosszú. Ezüst oldalával kifelé fordítva a felmelegedés ellen, arany oldalával kifelé fordítva a kihűlés ellen véd. Hidegben, kihűléssel fenyegető helyzetekben elengedhetetlen, de sivatagban sem hátrány, ha van. Az anyag elég strapabíró (az űrhajók burkolására használatos fóliáknak ez a civil, kicsit gyengébb minőségű változata), nem szakad olyan könnyen, így kellő odafigyeléssel használható menedékünk, vagy hálózsákunk hőmérsékletének szigetelésére is.

 • SteriStrip használata

  SteriStrip használata

  3M SteriStrip: egy steril csomagban 10 darab, több méretben kapható erős ragasztószalag, ami nagy, nyílt sebek széleinek összehúzására való. A sebszéleket összefektetve, és egy sor ilyen ragasztócsíkkal fixálva helyettesíthetjük a varrást, és sok esetben még szebb is a sebgyógyulás. Én a narancssárga kiszerelést javaslom, ami 10 darab, 6 mm széles és 10 cm hosszú csíkot tartalmaz. Használata előtt a sebet ki kell tisztítani és fertőtleníteni, utána pedig a sebet kötszerrel lefedni, és óvni a nedvességtől!

 • Sebtapaszok: egy csomagban lehet kapni több méretű, jó minőségű sebtapaszokat (Hansaplast, Profi sebtapasz). Ezeket eredeti dobozuktól elhagyva rakjuk a csomagunkba, így kisebb helyet foglalnak. Fontos szempontok: vízállóság, erős ragasztófelület, nem allergizáó ragasztóanyag (a Leukoplast-tól pl sokaknak bepirosodik, viszket a bőre, és ez a seb körül nem kellemes). Lehet egy tekercs ragasztót még betenni, az mindig jól jöhet (nem csak sebellátásban), de alapvetően a kötszereket kötözni jó, azok biztosabban tartanak. Ajánlom az Omniplast ragasztókat, egész jól tűrik a vizet és erősek, de könnyen szakíthatóak. Azoknak, akik allergiásak a standard ragasztókra, selyem alapú ragtapaszt (Omnisilk, Leukosilk) javaslom. A lélegző ragasztók (Transpore, Mefix) sajnos nem vízállóak, így én azt csak lehetséges pluszként raknám be (a kép szélén ott is van egy tekercs 10 cm széles Mefix).

Sebtapaszok

Kötszerek: (2)Gyoskötöző pólya (3)Szegett szélű géztekercs (4)Rugalmas pólya (5)Préselt kötszer (6 )Steril gézlap (7)Háromszögletű kendő

Gyógyszerek

A gyógyszerek nem részei a klasszikusan vett elsősegélycsomagnak, de egy hétvégi kiránduláson, egy nagyobb túrán jól jön, ha a hirtelen fogfájásra, lázra, vagy a kibicsaklott bokánkra van valami anyag. A gyógyszerek összeállításánál figyelembe kell venni az allergiát, sose rakjunk olyan gyógyszert a saját csomagunkba, amire allergiásak vagyunk!
Véleményem szerint egy túrán az alábbi gyógyszercsoportokra lehet szükség (példákkal zárójelben): általános fájdalomcsillapító (Algopyrin, Aspyrin, Rubophen), általános gyulladáscsökkentő (Algopyrin, Aspyrin, Cataflam) , lázcsillapító (Algopyrin, Aspyrin, Rubophen), izületi gyulladáscsökkentő (Ibuprophen, Ketoprophen – ezek hatóanyagok, de a gyógyszertáros tudja majd mit kell adni), hasi görcsoldó – főleg nőknek (No-Spa), ásványi pótlékok (Ca és Mg előnyben), hányingercsillapító (Cerucal, Daedalon), hasfogó (Smecta porkeverék, aktív szén), hashajtó (Guttalax cseppek, Tisasen A+B), migrén ellenes gyógyszer (Imigran). Véleményem az, hogy ezek közül mindenki válassza ki azokat, amik neki, vagy túratársainak szükségesek lehetnek – a tapasztalatok fényében. Szerintem Algopyrin és Cataflam az a minimum, amit érdemes berakni láz, fájdalom, és gyulladás csillapítására. Ez a kettő kombinációban kiüti majdnem az összes fogfájást, a lázat, a fejfájást, a kisebb gyulladásokat. A csomagban tárolt gyógyszereket külön, vízmentesen záródó zacskóba tegyük, lehetőleg a dobozuk nélkül, hogy kevesebb helyet foglaljanak, de úgy, hogy a gyógyszer-levélen látszódjon a felirat (és ha van a hatóanyagtartalom).

Érdemes még a gyógyszeres zacskóba tenni (főleg több gyógyszer esetén) egy kis papírt, amire jól láthatóan felírunk minden fontos információt a gyógyszerekről: nevük, mire valók, mikor nem szabad beszedni, és mennyi a napi maximális adag.

Hozzátenném még, hogy én ezt a csomagot – pár kiegészítéssel – sokáig hordoztam magammal túrákra, de mivel sosem kellett használnom (szerencsére), leredukáltam tartalmát és méretét. A jelenlegi “csomagom” 2 db gyorskötöző pólya, 4 tabletta Algopyrin és 4 tabletta Cataflam. Végezetül szeretnék egy linket ajánlani, ami megkönnyítheti az összeállítást:

http://www.rextra.hu/ – jó üzlethálózattal és lefedettséggel rendelkező, orvosi eszközöket és kötszereket forgalmazó cég. A weboldalon sokmindent írnak, és elsőre úgy tűnhet, nem nagyon foglalkoznak csak kórházi felszerelésekkel és berendezésekkel. Ez azonban nem igaz, a fém eszközöket és a speciálisabb kötszereket én tőlük szereztem be, a nagyváradtéri boltjukból.

Hamarosan megjelenő, következő cikkben az elsősegélynyújtás elméletét szeretném leírni, elnézést a fordított sorrendért.

írta: kastore, alias Pap Zsolt

Hozzászólások
 1. István Zoltán szerint:

  Hali!Most olvastam e cikket…..Jelen ismereteim szerint nem adhat középfokú elsősegélnyújtói képzettségnél alacsonyabb képzettségű ember másnak gyógyszert, sőtt a középfokúval rendelkező is csak vény nélküli gyógyszert adhat felelősségteljesen. A másik, hogy a gyógyszerek dobozainak illetve a bennük lévő tájékoztatás elhanyagolása felelőtlenség a laikustól.Ennyi! Pá!

  Kedvelés

  • Árnyékcsoport szerint:

   Hello! Az elsősegély csomag hivatalos szabványban leírt tartalmát itt találod: http://www.eletmento.hu/elsosegely_felszerelesek ami nem tartalmazz gyógyszereket. Az elsősegélynyújtó nem adhat gyógyszert senkinek. Viszont itt a cikk amit egy túrázóknak szóló blogról mentettem le anno /sajnos a blog már megszűnt/, tehát a szerző is említi, hogy a kiruccanásokhoz célszerű saját használatra berakni a gyógyszereket, amúgy sem adhat senki gyógyszert másnak /tudomásos szerint/. És itt el is jutottunk oda, hogy az ember magának olyan gyógyszert tesz el ami számára bevált, így tudja a megfelelő adagolását is.

   Kedvelés

 2. Don Peet szerint:

  “Algopyrin és Cataflam az a minimum, amit érdemes berakni láz, fájdalom, és gyulladás csillapítására. Ez a kettő kombinációban kiüti majdnem az összes fogfájást, a lázat, a fejfájást, a kisebb gyulladásokat. ” -Szóval, a kettő kombinációban allergiás reakciót vált ki. Vigyél akkor magaddal egyből Xyzal-t is. Jobb esetben csak kiütés formájában, a többit nem részletezném olvass utána.

  Kedvelés

KOMMENTÁLD TE IS

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s